STEP OUT 4! (NNN+P)
Izložba radova Nemanje Nikolića i Nemanje Petrovića

20.09 - 05.10.2009.

Magacin u Kraljevića Marka
Selektor: Milan Bosnić

Godišnja izložba radova mladih, neafirnisanih umetnika i njihovo predstavljanje široj publici. Do sada su organizovane 4 grupne izložbe na kojima je predstavljeno 27 mladih umetnika.

Potreba za ovakvom izložbom je pre svega u demokratizovanju beogradskog umetničkog prostora. Mladi autori (do 30 godina), na početku svoje izlagačke karijere, nisu u mogućnosti da pravovremeno i na pravi način prikažu svoj rad. Obično neshvaćeni, bez znanja o tome kako se nametnuti kustosima i institucijama, po pravilu brzo nakon studija nezadovoljni napuštaju bavljenje umetnošću ne prikazavši ništa ili skoro ništa od svojih mogućnosti. Društvo na taj način bespovratno svake godine gubi na desetine mladih autora. Drugi vid demokratizacije se ogleda u selekciji autora. Predstavljeni umetnici su oni autori koji su vrlo malo ili nikako izlagali i kao takvi sasvim nepoznati široj javnosti, dok po kvalitetu radova i talentu to nisu zaslužili.

Naš izbor se pre svega bazirao na poznavanju umetnika i umetničkih dela, koje je osnova svake dublje analize umetničkog dela i umetnikove poetike, suprotno trendu „supermarket“ izložbi, pravljenih po ključu i kataloški. Raznovrsnost u izrazu je ovde prikazana kao parametar neograničenosti i moguće demokratizacije umetničkog izraza. Drugim rečima, prikazani autori se bave različitim medijima, od slike i crteža do videa, fotografije i instalacije.

Milan Bosnić & Mihael Milunović