OUTSIDE PROJECT / MORPHOSIS: SOFT
Modna revija

07. - 17.05.2009.

Magacin u Kraljevića Marka
Projekat je uključen u program Noći muzeja 16.05.2009.

Od 2005. godine projekat OUTSIDE beogradskog Centra za međunarodne umetničke studije (CMUS) predstavlja mogućnost kvalitetne studentske i stručne razmene u sferi umetnosti i umetničkog obrazovanja između Firence i Beograda. Realizuje se prema Protokolu o saradnji čiji su potpisnici Sekretarijati za kulturu / obrazovanje oba grada, Univerzitet umetnosti u Beogradu, firentinska Akademija, a uz stalnu podršku Italijanskog instituta za kulturu, kao i brojnih institucija posvećenih savremenoj umetnosti, kulturi, socijalnoj zaštiti, životnoj sredini. Projekat promoviše značaj međunarodnog iskustva u umetničkom obrazovanju, a posvećen je istraživanju urbanih identiteta, kroz radionice, seminare i susrete sa umetnicima, teoretičarima i aktivistima različitih kulturnih i društvenih usmerenja.

Ove godine u Outside projektu učestvuju brojni domaći i inostrani umetnici, istoričari i teroetičari umetnosti, među kojima Zoran Erić (MSUB), Rena Raedle, Elisa Biagini, Nikola Suica, Marina Marković i drugi. Predavanja i radionice, kao i završna dešavanja realizuju se u prostoru Magacina u Ulici Krajevica Marka.

[official website]

Morphosis: Soft

Odevni predmeti nastali od industrijskog otpada, automobilskih guma, rashodovanih elektronskih uređaja, najlonskih i plastičnih ambalaža predstavljeni su modnom revijom Morphosis: Soft u jednočasovnom spektaklu pokreta, svetla i zvuka. Ova revija je rezultat umetničke radionice koju u okviru projekta Outside realizuje firentinska profesorka Anđele Noćentini. Ovaj događaj realizuje se već treći put u Beogradu, pri čemu svake godine dominira posebna kombinacija materijala. Ovoga puta akcenat je na gumi (pneumaticima) i elektronici, a pored odevnih predmeta planirana je i izrada kolektivne skulpture od ovih materijala. Osnovni koncept radionice, čiji su učesnici brojni studenti umetnosti iz Italije i Srbije, jeste da kroz kreativnu primenu reciklažnih procesa ukaže na postojanje ogromnog energetskog i materijalnog potencijala u otpadu koji svakodnevno proizvodimo: ono što uobičajeno smatramo otpadom upravo su materijali čijom inteligentnom upotrebom nastaju nove ekonomske, pa i estetske vrednosti. Projekat Morphosis: Soft posvećen je kontinuiranom prilagođavanju i promenama koje postoje u odnosu tela i životne sredine. Materijalnu i logističku podršku u realizaciji odeće od elektronskog i gumenog otpada obezbeđuju kompanije BIS Recycling i Centar Boban Pored. Pored modne revije, biće izloženi radovi - instalacije, fotografije, objekti - studenata koji učestvuju u ovogodišnjem OUTSIDE-u. Autor koncepta projekta Outside je umetnik iz Beograda i Firence, Dejan Atanacković.