THE INFINITE, THE INTIMATE & THE IMPOSSIBLE
Međunarodna grupna izložba

15.06 - 25.06.2009.
Magacin u Kraljevića Marka

Umetnici
Flavia Muller Medeiros, Jantine Wjinja, Žolt Kovač, Raimundas Malasauskas & Gareth Spoor, Flora Whiteley & Darren Banks, Superhero X, J&K, Johnny Amore, Clodagh Emoe, and the sketch book

Kustos
Catherine Hemelryk

Umetnost ima privilegovano mesto u društvu u kom je sve moguće. Moglo bi se reći da umetnost ima natprirodne moći s obzirom da može da prizove nemoguće da se dogodi i da stvori situacije koje inače ne bi postojale. Ovaj projekat je platforma za predstavljanje nekih podviga umetničke prakse, ali i ključ do njih kao prostor za učesnike, za posetioce – obližnje umetnike, kompozitore, pisce, obične ljude, bilo koga – koji mogu da dođu i ostvare neku ideju, a proizvodi toga će ostati deo postavke do kraja izložbe, možda da bi inspirisali druge magične momente.

Radovi izloženi u ovom projektu uključuju Irku Flavie Muller Medeiros koja je uhvatila momenat kada beloruska studentkinja po imenu Irka po prvi put leti. Belorusija je zatvoreno društvo u kom je putovanje retko dozvoljeno i mladi ljudi nemaju ekonomskih sredstava da bi putovali. Brazilska umetnica Muller Medeiros je organizovala Irkino putovanje kroz umetnički projekat, stvarajući dobru i otvorenu rutu za nju koja je inače bila zatvorena. Jantine Wjinja predstavlja forum za osnaživanje kroz sitne gestove iz Holandije. Kako bismo postali drugačija ličnost ili pridobili nove kvalitete, kako bismo promenili identitet, i više od toga, suptilne moći su pripisane sitnim, svakodnevnim ili intimnim predmetima koji su na raspolaganju za razmenu sa posetiocima, na primer da se trampe pertle, bedževi, kaiševi od torbi, i slično. Fotografije srpskog umetnika Žolta Kovača dokumentuju moć njegovih slika da učine da njihovi posmatrači levitiraju, dok u litvansko/američkoj saradnji Raimundas Malasauskas i Gareth Spoor predstavljaju svoj pokušaj Mašine za snove. Njihova mašina ispreda poruku i može da pokrene i da se infiltrira u snove bilo koga ko sedi blizu nje, otvorenih ili zatvorenih očiju. Navođen put u podsvest? Otvaranje vrata?

Još jedna vrata je otvorila britanska umetnica Flora Whiteley koja koristi umetnost da komunicira sa paranormalnim predstavljaju portrete kučnih ljubimaca iz zagrobnog sveta. Poigrava se diskutabilnošću obmane i autentičnosti tokom seanse u kojoj ulazi u stanje transa kako bi dozvala preminule kućne ljubimce. U galerijskom kontekstu, crteži nisu samo srdstvo za komunikaciju sa preminulima, već i samostalna dela koja dovode u pitanje validnost takvih praksi i njihov odnos sa performansom.

Uskrsenje su izveli i J&K koji su sagradili Vavilon. Stvarajući formu Vavilonskog autobusa, danski i nemački umetnici su prokrstarili Ameriku i Evropu donoseći ljudima reke Vavilona na način koji se nije dogodio od dana Boni M. Postavke, kolaži i performansi zakoračili su u mitsku zemlju, stvarajući utopiju, ne mesto, naglašeni svojom lutalačkom prirodom. Nemački umetnik X živeo je životom superheroja proteklih pet godina. Njegovi filmovi dokumetuju njegovo postojanje gde mu ne samo njegov plašt, triko i maska daju osećaj superheroja, već mu i situacija u kojoj se nalazi radeću u svetu umetnosti omogućava slobodu da navigira kroz društvo sa dozvolom da eksperimentiše sa načinom življenja, izazivajući i komunicirajući svoja iskustva.

U prostoru za učestvovanje, svako je dobrodošao da isproba nešto novo, da predstavi nešto što inače nema priliku, da izrazi, stvori, promeni, osnaži i iskoristi prostor koji je ujedno i deo stvarnog sveta i koji bi konceptualno moga postati bilo šta i bilo gde. Na spoljašnjim zidovima Centra za savremenu umetnost (Contemporary Art Centre - CAC) u Vilniusu, Pierre Bismuth je stavio: ‘Svako je umetnik, ali samo umetnici to znaju.’. Natprirodna moć ove izložbe je da vas pozove da i vi to saznate i pridružite se izložbi.

Catherine Hemelryk